Het financieelplan bestaat uit 5 onderdelen

 

 

 

 

 

1. Investeringsplan: Dit plan biedt een overzicht van wat je nodig hebt om de onderneming te kunnen beginnen en wat het kost. Schat niet te krap en houd rekening met onverwachte uitgaven. 

2. Financieringsplan: In het financieringsplan zet je op een rijtje hoe je al deze aanloopkosten wilt financieren. Als je het wat groter aanpakt kom je er waarschijnlijk niet met eigen geld. Soms kun je subsidie (subsidie=geldelijke ondersteuning van overheidswege) krijgen. Vraag ernaar bij je KvK. Er zijn vaak meer mogelijk heden dan je denkt. Ten slotte zul je waarschijnlijk geld moeten gaan lenen bij een bank.

3. Exploitatiebegroting: In de exploitatiebegroting zet je finaciële verwachtingen op een rij. Reken je niet te snel rijk. De rekensom is simpel. Je winst is je omzet min je kosten. Maar in die kosten moet je opnemen: belasting, aflossing en de rente, eventuele herinvesteringen en je privé-uitgaven. Gebruik een vaste indeling: je kunt dan eenvoudig op gezette tijden je schatting vergelijken met de werkelijkheid.

4. Privé-uitgaven: Zeker voor de bank is dit een belangrijke post. Hoe vrijgevig ben jij de eerste periode van plan te gaan leven? Je kunt je voorstellen dat een bank een startende ondernemer geen geld leent als deze starter zijn persoonlijke uitgaven niet enigszins in de hand houdt. Maar wees wel reëel. Starters zijn bijvoorbeeld snel geneigd om de vaste lasten maar wat terug te schroeven omdat het nu eenmaal beter oogt. Maar vaste lasten zijn niet voor niets 'vaste' lasten. Het is moeilijk om die naar beneden te brengen. Wie de vaste lasten te optimistisch inschat, creëert voor zichzelf en zijn familie een probleem

5. Liquiditeitsbegroting: Deze begroting maakt duidelijk hoe je wekelijks of maandelijks met je geld uitkomt. Zeker als je maar weinig opdrachten hebt maar wel vaak rekeningen krijgt, moet je goed voor ogen hebben hoe je die rekeningen kunt betalen terwijl je inkomsten nog even op zich laten wachten.

 

Een financieelplan is geen luxe.

Het helpt je de hele gang van zaken nauwkeurig door te denken.