Financieel

Je financieringsbegroting

In je financieringsbegroting staat hoe je de benodigde bedrijfsmiddelen en de investerigen gaat financieren (financiëren=zorgen dat er geld komt) Dit kan met eigen geld of vreemd vermogen of een combinatie van beide. 

Wat heb je aan een financieringsbegroting? 

Het maken van een financieringsbegroting helpt je om een goede financiering van je bedrijf voor te bereiden. De financieringsbegroting is een onderdeel van uw financieelplan.

Kijk voor meer info over een financieelplan 

bij het kopje: financieel plan

Eigen vermogen

Het deel van het uitgegeven geld die je zelf financieert heet eigen vermogen. Dat is bijvoorbeeld geld dat je zelf inbrengt in je bedrijf, zoals spaargeld. Of bedrijfsmiddelen die je al hebt aangeschaft, zoals een bedrijfsauto of een computer. Als je met meer ondernemers het bedrijf opricht, wordt de inbreng van elke ondernemer bij elkaar opgeteld. Bij een besloten vennootschap ('vereniging') geldt de inleg van alle ondernemers als het eigen vermogen. Bij een financieringsaanvraag tellen ook de achtergestelde leningen van derden, bijvoorbeeld familie, mee als eigen vermogen. 

Vreemd vermogen of schulden

Vreemd vermogen is geld dat zakelijke partijen je lenen, bijvoorbeeld leveranciers of banken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen schulden op korte termijn (zoals leverancierskrediet, rekening-courantkrediet, te betalen belastingen) en schulden op lange termijn (zoals een langlopende lening voor de inventaris of een hypotheek). Bij schulden ligt de grens tussen lang en kort bij een jaar.

Solvabiliteit

De solvabiliteit is de verhouding van je eigen vermogen ten opzichte van het totaal benodigde vermogen.Dit geeft aan in hoeverre je onderneming de schulden op lange termijn kan voldoen. Een financier eist dat een startende ondernemer ook eigen vermogen inbrengt, meestal minimaal 30%. (in bepaalde branches zoals de horeca kan dat oplopen tot 50%) Bij uitzondering wordt van deze eis afgeweken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb