10 stappen voor het ondernemen

1. Bedenk wat je bedrijf kan en waar je bedrijf goed in is
Je begint met het bedenken van je doelgroep en wat voor een bedrijf je eigenlijk wilt. Het is goed om er over na te denken wat voor een dingen je met je bedrijf gaat doen. Als dat gedaan is ga je nadenken over welke dingen je (toekomstige) bedrijf goed kan. Schrijf ook een ondernemingsplan.
2. Bedenk wie je klanten zullen zijn en bedenk hoe je het gaat aanpakken
Bedenk wat voor een klanten je wilt en wie ze zijn. Als je dat weet moet je onderzoeken wat je klanten willen en verwachten. Het is ook handig om te bedenken hoe je je product zo goed mogelijk aan de mensen kan 'voorstellen'. Bekijk de andere ondernemers met een zelfde soort bedrijf en bedenk een nieuw en geniaal plan. Bepaal je aanpak voor de komende jaren.
3. Maak een financieel plan en kijk of je een financiëring nodig hebt
Om je bedrijf goed te beginnen heb je geld nodig. Met een financieel plan schrijf je op hoeveel geld je nodig hebt en waar je het vandaan haalt. Je krijgt ook inzicht in de kansen van je bedrijf. Zo kun je weten wat je winst zou zijn.
4. Bedenk een goede bedrijfsnaam
Voordat je je bedrijf kan inschrijven bij de KvK heb je een bedrijfsnaam nodig. Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen, en maakt duidelijk wat je te bieden hebt. Kijk wel eerst of de bedrijfsnaam die je hebt bedacht nog niet bestaat.
5. Kies een rechtsvorm
Je bedrijf heeft een rechtsvorm nodig. De rechtsvorm bepaalt onderanderen wie er verantwoordelijk is, maar ook welke belastingen je moet betalen en of je fiscale voordelen krijgt. Welke rechtsvorm past het beste bij je bedrijf?
6. Zorg dat je administratie voldoet aan de eisen
Een administratie opzetten en bijhouden. Er zijn vast leukere dingen te bedenken. Maar als ondernemer is het verplicht om het te doen. Zorg dus dat je administratie voeldoet aan de eisen. Je moet bijvoorbeeld duidelijk laten zien hoeveel btw je moet betalen en hoeveel je terug krijgt.
7. Bekijk welke risico's er zouden kunnen zijn
Bedenk wat je ondernemingsrisico's zouden kunnen zijn. Beperk ze zoveel mogelijk of dek ze zo goed mogelijk af. Bijvoorbeeld met een aansprakelijkheidszekering en arbeidsongeschiktheidszekering. Vergeet je pensioen niet. En met algemene voorwaarden maak je direct duidelijk welke rechten en plichten jij en je klanten allebei hebben.
8. Controleer of je bedrijf aan alle eisen voldoet
Er bestaan speciale diploma's voor ondernemers. Wel moet je rekening houden met het volgen van speciale cursussen en/of opleidingen voor het vak dat je uitoefent. Soms moet je als ondernemer ook aan bepaalde beroepseisen voldoen. Je kunt ook te maken krijgen met eisen aan je bedrijfsruimte. Bijvoorbeeld als je een bedrijf aan huis hebt, mag dat wel volgens het bestemmingsplan? kan ik mijn bedrijf wel overal neerzetten? -voor als u een apart bedrijfspand heeft-, Is het wel brandveilig en voldoe je aan de mileueisen? Je gemeente kan je hierbij helpen.
9. Schrijf je bedrijf in bij de KvK en regel de aanmelding bij de Belastingdienst
Klaar voor de officiele start van je eigen bedrijf? Dan schrijf je je eigen bedrijf in bij de KvK. Hiermee regel je ook meteen je aanmelding bij de belastingsdienst en je btw-nummer.
10. Ga op zoek naar klanten en maak plannen voor de toekomst
Hoe kom je aan klanten? Veel ondernemers vinden klanten via internet of anderen plekken waar ze mensen kennen. Maar wat kan je nog meer doen in je zoektocht naar klanten? En hoe gaat je bedrijf er in de toekomst uitzien? Natuurlijk is dat onvoorspelbaar. Denk daarom in verschillende mogelijkheden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb